Het derde kwartaal van 2024 wordt morgen afgesloten. Het was opnieuw een sterk kwartaal, waarin de waarde van onze rechten van deelneming met 2,85% zijn gestegen. Indien u voor de start van het volgende kwartaal wenst in- of uit te stappen, kan dat nog tot het einde van de week.
Een prestatie waar we tevreden mee zijn. De Bel20 steeg nog sterker, met 4,8%, en is daarmee in Europa alweer bij de besten in de klas (gemiddeld +2,3% in Europa). De kleinere Belgische aandelen hadden het een stuk moeilijker: de “Bel Mid” index daalde liefst 5,0%, terwijl de “Bel Small” index ook geen winst kon optekenen.
Hetzelfde beeld in de VS. Daar stegen de 500 grootste aandelen liefst 8%, maar daalden de middelgrote Amerikaanse aandelen gemiddeld 1,8% en de kleine aandelen zelfs 2,0%.
Waarom kleine aandelen?
Opnieuw een duidelijk verschil tussen de prestatie van grote aandelen en kleine aandelen, waarin de kleine aandelen een vervolg breiden aan de achterstand die ze de voorbije jaren hebben opgebouwd tov de grote aandelen. Waarom blijven we dan inzetten op hun herstel?
Wel… naast de argumenten die we in eerdere kwartaalbrieven hebben aangehaald, is het stellen van de vraag, ook het beantwoorden ervan! Hoe meer beleggers zich de vraag stellen of ze hun kleine aandelen niet moeten inruilen voor grote aandelen, hoe sterker onze overtuiging wordt om op kleine aandelen te focussen. Het is een feit dat hoe meer beleggers hun kleine aandelen hebben verkocht, hoe sterker de toekomstige rendementen van de kleine aandelen zijn.
Intussen worden de te verwachten rendementen van de grootste aandelen kleiner… en kleiner. Hieronder ziet u de gemiddelde waardering van de 500 grootste Amerikaanse aandelen. Merk op dat de waardering van deze selecte groep aandelen intussen hoger ligt dan hun waardering tijdens de dot-combubbel.
De waardering van de overige bedrijven op de beurs, valt daarentegen bijzonder goed mee. Het lijkt wel of menig belegger enkel nog in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven wil beleggen.
Wij niet. Wij blijven sterk inzetten op kleine aandelen met sterke groei, hoge marges, en lage waarderingen. Doordat we de allerbeste kleine aandelen vinden, ligt ons rendement een stuk hoger dan het gemiddelde rendement van kleine aandelen. En nu het steeds waarschijnlijker wordt dat over de komende jaren kleine aandelen fors zullen herstellen… zijn we erg blij met een portfolio gevuld met de beste kleine aandelen!
Portfolio-updates
We hebben de zomer aangegrepen om veel onderzoek te doen en de portfolio blijvend op punt te stellen. Dat heeft geleid tot 2 nieuwe aandelen, en 2 aandelen wiens omvang we hebben verdubbeld in de portfolio. Daar tegenover staan 5 verkochte aandelen. Ook hebben we 1 trade gedaan, die wel heel goed is uitgedraaid. We bespreken de portfoliowijzigingen hieronder.
Verkochte aandelen
Cerillion werd met een winst van 18% verkocht. We verwachten dat de groei het komende jaar wat zal milderen. We wensen het bedrijf aan goedkopere koersen weer op te nemen. Voorlopig lijkt dat mogelijk te zullen worden, daar de koers sinds verkoop al een kleine 10% is gedaald.
Tubize werd verkocht, na een stijging van 47% op minder dan een half jaar tijd. Zoals verwacht, haalde het wat rendement in op UCB – waarvan het de moedergroep is… maar, heel eerlijk, zo’n sterke prestatie hadden we nu ook niet verwacht.
Ook Textron werd verkocht, nadat de kwartaalcijfers voor het tweede kwartaal op rij tegenvielen. Hoewel de defensie-uitgaven stijgende zijn, volgt de winst bij Textron niet. We vermoeden omdat steeds vaker gevechtshelikopters (wat Textron produceert) ingeruild worden voor drones. We nemen een verlies van 8%.
Ook van PAX Global werd afscheid genomen. De producent van betaalbakjes steeg het afgelopen kwartaal met zo’n 20% door het optimisme over de Chinese stimulus. We waren al langer van plan te verkopen, en hebben hierdoor ons verlies tot 12% kunnen beperken.
Tot slot hebben we ook RCS Mediagroup verkocht, de moeder boven de Giro D’Italia en kranten als La Gazzetta dello Sport en Marca. Het aandeel staat een mooie 14% hoger sinds onze aankoop. Toch is er niet helemaal uitgekomen wat we hadden verwacht, omdat het bedrijf talmt met de inkoop van eigen aandelen – een katalysator die een belangrijke reden voor onze aankoop vormde.
Gekochte aandelen
Van 2 bedrijven die al langer in de portfolio zaten, hebben we de positie verdubbeld.
Het eerste aandeel is Clinica Baviera, nadat het bedrijf andermaal sterke kwartaalcijfers heeft gepubliceerd en enkele verlieslatende oogklinieken in Groot-Brittannië heeft overgenomen voor een prikje. We verwachten dat het zijn expertise kan gebruiken om deze klinieken winstgevend te krijgen, en dat het de komende jaren ook in GB kan beginnen groeien. Hoewel het aandeel sinds onze aankoop fors is gestegen, hebben we nog altijd aan een zeer aantrekkelijke prijs (15x de koers/winst) kunnen bijkopen.
De andere uitbreiding, is in Molina Healthcare. Net als vorig kwartaal, daalde het aandeel sterk naar aanloop van de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Grotere concurrenten publiceerden slechte cijfers en beleggers vreesden hetzelfde voor Molina. Net als vorig kwartaal, maakte Molina echter bekend sterk te hebben gepresteerd. De koers steeg met +23% na de publicatie van deze kwartaalcijfers! Toch is dat nog steeds niet voldoende om de eerdere (onterechte!) daling goed te maken. Niet alleen presteert Molina erg goed, maar het doet dat ook nog eens terwijl zijn concurrenten het slecht doen! De waardering van 12x de koers/winst biedt een uitstekende koopkans waar we graag gebruik van maken.
Daarnaast hebben we ook 2 nieuwe posities opgenomen in de portfolio. De uitgebreide analyses kan u zoals steeds nalezen op de website.
Het eerste is een positie in het Poolse Oponeo. Oponeo verdeelt autobanden aan Poolse garages en heeft daarin een bijzonder sterk competitief voordeel. Hierdoor heeft Oponeo al sinds zijn oprichting bijna 20 jaar geleden iéder jaar marktaandeel gewonnen.
De oprichters leiden ook vandaag nog steeds het bedrijf, en doen dat voortreffelijk. Ze ondernemen ieder jaar een aantal kleine investeringen, die soms uitdraaien in goudhaantjes. Het bedrijf behaalt een rendement op investeringen van liefst meer dan 20%. Recent nog, bijvoorbeeld, hebben ze een online fietsenwinkel overgenomen, verbeterd, laten groeien, en voor een veelvoud naar de beurs gebracht.
Oponeo zal volgens ons zijn sterke groei kunnen doortrekken, zij het aan een iets lager tempo dan voorheen (nu aan 10%/jaar tov 20%/jaar in het voorbije decennium). Bovendien zal de toenemende schaal ook tot nog betere marges leiden, waardoor de winst sterker zal toenemen.
Gezien de locatie en de kleine marktwaarde, kennen beleggers het aandeel niet. Dat reflecteert zich in de spotgoedkope waardering, waar wij met veel overtuiging gebruik van hebben gemaakt.
De tweede aankoop was die van het Nederlandse Flow Traders. Flow Traders is een marktmaker, een bedrijf dat aandelen aankoopt en deze een fractie later weer verkoopt – telkens met een minieme winst.
Het verdient aan het verschil tussen de bied- en de laatkoers (de “spread”). Hoe groter dat verschil, hoe goedkoper het aandelen kan kopen, en hoe duurder het ze een fractie later weer kan verkopen. Spreads nemen significant toe in periodes van onrust en tumult op de beurzen. Zo verdiende Flow Traders in coronajaar 2020 een half miljard euro nettowinst. In periodes van rust verdient Flow Traders wat minder. Vorig jaar bedroeg de nettowinst minder dan 40 miljoen euro.
In rustige periodes zakt de koers, terwijl ze sterk stijgt wanneer het onrustig is. Het is dan ook de zaak om Flow Traders te kopen voordat de onrust uitbreekt, wanneer de koers flink is gezakt. Dan kun je de volledige stijging in tumultueuze tijden meenpakken. Dat is wat wij hebben gedaan, medio augustus. De marktwaarde bedroeg toen amper 750 miljoen euro. 2 “onrustige jaren” zijn voldoende om een rendement van 100% te boeken.
En onrustige jaren… die zouden wel eens voor de deur kunnen staan.
Opmerkelijke trade
De meest opmerkelijke transactie van het afgelopen kwartaal, was ongetwijfeld het verkopen van Kaspi in de vroege ochtend op 19 september, en het daags later terugkopen ervan.
Waarom? Op 19 september werd een short-rapport gepubliceerd over Kaspi, waarin een belegger beargumenteerde waarom Kaspi zou moeten dalen. Hoewel wij het niet eens waren met de argumentatie, verwachtten we wel dat andere beleggers zich zouden laten afschrikken.
Bijgevolg hebben we 17 minuten (!) na publicatie van het shortrapport onze volledige positie verkocht. 1 uur na onze verkoop, stond de koers van Kaspi al 15% lager. Het zou de dag afsluiten op -21%.
Daags later, op 20 september, hebben we Kaspi opnieuw teruggekocht met een late zomersolden van -20%. Het bedrag dat we op 19 september hadden ontvangen uit de verkoop, hebben we volledig herbelegd in Kaspi, waardoor we nu dus 20% méér aandelen Kaspi bezitten dan aan de start van het kwartaal - zonder ook maar 1 euro extra te hebben moeten investeren. Hierin schuilt toch de kracht van actieve opvolging.
Jaarlijkse bijeenkomst
We sluiten de kwartaalbrief graag af met een herinnering aan onze jaarlijkse investeerdersbijeenkomst. We danken u voor uw vertrouwen. Tot 13 december!
Disclaimer
Deze nieuwsbrief is exclusief gericht aan de investeerders van De Blick Capital. U dient de door ons opgestelde informatie niet te beschouwen als professioneel beleggingsadvies of als vervanging daarvoor. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. Aan de door ons opgestelde informatie kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de u toegezonden informatie blijven volledig voor uw eigen rekening. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijke voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Indien een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot koop of verkoop van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief en voor eigen verantwoording en risico. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan tot gevolg hebben dat koersverliezen resteren.